donderdag 23 januari 2014

Aardpeersoep

De aardpeer (Topinambur) is verwant aan de zonnebloemen, het zijn dus forse planten, tot 3,5 meter hoog. Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden in de keuken de wortelknollen gebruikt. Aardpeer is een echte wintergroente, de groente is van november tot maart verkrijgbaar.
 
Aardpeer (Topinambur)
 
 Aardpeersoep
 
aardperen
2 pastinaken of wortelen 
1 ui
2 TL kerrie
1 TL mosterdzaad
1 TL fenegriek
1 glas witte wijn
zonnebloemolie
(eventueel 200 g gebakken spekblokjes)
 
1 Schil de aardpeer, de pastinaken/wortelen en de ui en snijd ze in kleine stukken.
2 Fruit de ui in 4 EL olie in een (soep)pan glazig.
3 Voeg de kerrie, het mosterdzaad en de fenegriek toe en fruit mee.
4 Voeg de aardpeer en de pastinaken/wortelen toe en roerbak deze enkele min mee. 
5 Voeg de wijn en water toe tot de groenten net onderstaan en laat het geheel ca 20 min zachtjes koken.
6 Pureer de soep en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog extra kerrie.
7 Serveer de soep eventueel met spekblokjes.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten