zondag 24 november 2013

Van big tot Schweinsbraten

 
 Billy en Willy kwamen in juni als biggetjes van 25 kg bij ons.
 
 
Ze scharrelden hier vrolijk aan de oude dijk.  
Steeds meer mensen kwamen regelmatig bij de keujes (varkens) kijken.
 
 
En als je in je handen klapte dan kwamen ze er in volle galop aan.
 
 
 
 Maar ze lagen ook regelmatig heerlijk te genieten van de ondergaande zon aan d'n dijk.

Wat een mooi leventje!
 
 
November is echter de slachtmaand...
Billy en Willy liepen rustig de trailer in voor hun laatste (korte) ritje naar de slachter 8 km verder op.
 




 
SCHWEINSBRATEN
(uit de houtgestookte oven)
 
4 biologische dikke speklappen (van ca. 2 cm), buikspek of karbonades
2 uien
8 tenen knoflook 
1 tl karwijzaad 
1 tl zout
1 tl peper
 
Zorg voor een mooi vuurtje en stook de oven op tot circa 200 °C.
 
Rayburn
 
Snipper de uien en de knoflook heel fijn.
Meng de uien en de knoflook met het karwijzaad, het zout en de peper.
Wrijf het vlees met dit kruidenmengsel goed in en leg het in een ovenschaal. (Je kunt het vlees eventueel ook een nachtje in de kelder of in de koelkast laten rusten).
Zet de ovenschaal op de bakplaat in het midden van de oven en laat het vlees in ca. 1 uur garen.
Voeg een scheutje water toe (voor een lekkere jus), draai het vlees vervolgens om en schuif de ovenschaal terug boven in de oven tot het vlees lekker krokant wordt.
 
Serveer de Schweinsbraten met gekookte aardappels en koolsalade. 
 
Schweinsbraten
 
 
Zo zou het toch eigenlijk altijd moeten gaan!?
 
De keuze is aan u!
 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten