woensdag 11 september 2013

... uit het kookboek van Oma Boonstoppel

Kookboek van Oma Boonstoppel

Waarom zou ik al die moeite doen van zelf gemaakte jam als ik er uiteindelijk toch weer suiker van bespoten bieten en E-nummers aan toevoeg?
 Dus ben ik op zoek gegaan naar biologische geleisuiker. Deze heb ik tot op heden, in ieder geval via internet, nog niet kunnen vinden. (Tips zijn dan ook zeker welkom!).
Maar hoe maakten ze dan vroeger jam, zonder geleisuiker?
Gelukkig heb ik de kookboeken van Oma Boonstoppel nog!
En inderdaad je kunt ook jam zonder geleisuiker maken, want de pectine, die je nodig hebt om de jam in te laten dikken, zit in zure, rijpende appels.

Zure, rijpende appels

 Bramen

BRAMENJAM ZONDER GELEISUIKER
 
750 g bramen
250 g zure appelen
1 biologische citroen
750 g biologische suiker 

Bramen
 
  • Was de bramen.
  • Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes.
  • Breng het fruit in een hoge pan aan de kook.
  • Laat het geheel vervolgens weer afkoelen en op een koele plaats één nacht intrekken.

Bramenjam zonder geleisuiker

  • Breng de massa de volgende dag weer aan de kook.
  • Leg een klein bordje in de diepvries.
  • Spoel de jampotjes om met kokend water en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
  • Voeg het sap van de citroen en de suiker toe.
  • Laat het geheel ca. 15 min koken.
  • Laat een beetje fruitmassa op het koude bord uit de diepvries druppelen. Als de jam op het bord afgekoeld is, mag deze niet uitlopen. Loopt deze wel uit, moet de jam nog iets langer blijven koken.
  • Vul de jam met een juslepel in de jampotjes, sluit deze direct af en zet ze 15 min op de kop.

Bramenjam zonder geleisuiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten