dinsdag 17 september 2013

Scheiterhaufen - een soort wentelteefjes met appel

 
In Oostenrijk heb je talloze zoete hoofdgerechten. Deze worden Mehlspeisen genoemd (zoals bv. pannenkoeken in Nederland). De oorsprong van Mehlspeisen is te vinden in de vastentijd van de katholieke kerk. Aangezien vis vrij duur was in Oostenrijk, heeft men vele gerechten zonder vlees ontwikkeld. 
 
 
Ik gebruik deze gerechten vaak en graag voor vleesloze dagen.
Vooraf eten we dan, net als in Oostenrijk, soep.
 
SCHEITERHAUFEN
(Scheiterhaufen betekent brandstapel)
 
Scheiterhaufen
 
1/2 kg biologische appels
100 g biologische suiker
kaneelpoeder
80 g biologische roomboter
1/4 l biologische melk
3 biologische eieren
8 sneden (oud) wit brood
 
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de appels en snijd ze in plakjes.
  • Meng de appelplakjes met de suiker en 2 tl kaneel.
  • Vet een ovenschaal in met de roomboter.
  • Meng de melk met de eieren.
  • Haal de sneetjes brood één voor één door het ei-mengsel.
  • Stapel om en om het brood en de appelplakjes in de ovenschaal.
  • Giet de rest van het ei-mengsel over het geheel.
  • Bak het geheel in ca. 30 min goudgeel.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten