woensdag 14 augustus 2013

Tot in de pruimentijd!

 
Tot in de pruimentijd! is waarschijnlijk bedacht door P.C. Hooft en zijn vrienden, onder wie Vondel en Huygens. Hooft ontving deze mensen vaak op zijn Muiderslot. Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden bij wijze van afscheid "Tot in de pruimentijd!" tegen elkaar, waarmee ze de volgende zomer bedoelden. Deze groet zou later spreekwoordelijk zijn geworden.
(Bron: Onze Taal)
 
 
Voor mij betekend pruimentijd - inmaaktijd!
 

 
 
 
PRUIMENJAM
(Basisrecept)
 
1 Spoel de jampotjes om met kokend water en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
2 Was 1,5 kg pruimen en verwijder de pitten. (Gooi de pitten niet weg, hiervan kun je likeur maken, zie hiervoor onderstaand recept.) 
3 Meng de pruimen met 1 kg geleisuiker in een grote pan en breng dit al roerend aan de kook.
4 Als je niet van velletjes in je jam houdt, passeer dan de jam met een staafmixer of passeerzeef (dit hoeft dus niet, maar kan.) Breng het geheel vervolgens weer aan de kook.
5 Laat de massa nu nog 4 minuten doorkoken.
6 Vul de jam met een juslepel in de jampotjes, sluit deze direct af en zet ze 15 min op de kop.

 
 LIKEUR VAN PRUIMENPITTEN
(smaakt naar Amaretto)
  
1 Was de pruimenpitten.
2 Vul een 1l-fles voor de helft met de pitten voeg hier 200 g suiker aan toe en vul de fles vervolgens op met jenever (min 35% alcohol).
3 Sluit de fles af en laat deze min 3 maanden staan.
4 Vervolgens de likeur zeven en overgieten in een fles.
 
 
.
 
 


1 opmerking:

  1. Er zijn van die conservengroente potjes met 'n goudgele kleur en die hebben 'n bol deel in 't midden en als je deze vult met kokend water en je giet dat er gelijk weer uit en deksel er snel op dan hoor je na enige minuten 'n plofje, ofwel 't is vacuüm getrokken. Doe je er hete jam in dan trekt 't deksel óók vacuüm maar zonder geluid en dit is gelijk zo in de fabrieken en zonder dat je de potten op z'n kop moet zetten en je kan 't deksel dan ook niet meer zo makkelijk indrukken en na verloop van tijd bijna al helemaal niet meer wat tevens 'n mooie test is in de tijd om te ontdekken of de inhoud nog in orde is. Overigens wordt dat bolle deel in deksel wat platter (na/tijdens vacumeren) dan wanneer 't deksel enige tijd al niet meer onder spanning is.

    BeantwoordenVerwijderen